Lom Hostěradice

Sumec je noční dravec a řadí se mezi největší sladkovodní ryby v Evropě. Sumec je pro rybáře vyhledávanou rybou, ale jejich lov je velice obtížný.

Sumec má širokou hlavu a protáhlé slizké tělo bez šupin. Na horní čelisti má dva dlouhé vousy a ve spodní čelisti čtyři kratší. V těchto vousech jsou ukryty chuťové buňky, které nahrazují špatně vyvinutý zrak. Oči sumce jsou velmi malé. Velké množství drobných zubů má sumec umístěné ve velmi silné spodní i horní čelisti.

Základní zbarvení sumce je olivově zelené, někdy modrošedé. Hřbet je tmavý, na bocích je krásné mramorové zbarvení. Břicho má sumec šedé až bílé. Vzácně se setkáváme s bílými sumci, tzv. albíny. Mezi rybáři jsou prý velice vzácní, vracejí se zpět do vody a dostávají dokonce i svá jména.

Sumec se dožívá vysokého věku, zpravidla 20-40 let. Jejich váha může dosáhnout až 100 kg a více! My jsme měli včera na konci ponoru štěstí, protože na nás jeden mladý sumec čekal. A k velkému štěstí samotný ALBÍN, který se nás vůbec nebál.

Příspěvek byl publikován v rubrice Potápění a jeho autorem je Šárka Dvořáková. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.